Культура

Мережу установ та закладів культури Жашківського району складають 72 установи, з них 35 клубних, 35 бібліотек, дитяча музична школа з філіалами в селах Бузівка, Соколівка, Тетерівка, районний історичний музей з філіалом у селі Конельська Попівка.

У клубних закладах району працюють 203 колективів художньої самодіяльності та гуртків, з них 94 – для дітей, в яких беруть участь 2112 учасників. 14 колективів художньої самодіяльності Жашківського району мають почесне звання «народний аматорський».

У Жашківському районі працюють два заслужених працівники культури України Сухий Іван Іванович та Гребенюк Володимир Якович.

З метою вшанування пам’яті видатного викладача, художника українського народного декоративно-прикладного мистецтва та забезпечення доступу населення до культурних надбань народу, а також збереження, розвитку та популяризації декоративно прикладного мистецтва Жашківщини, рішенням Жашківської районної ради було засновано районну премію імені Михайла Дейнеко в галузі декоративно-прикладного мистецтва та встановлено її у розмірі 2 500 грн.

Лауреати премії визначаються щорічно в трьох номінаціях – аматорські колективи; ансамблі малих форм, солісти-виконавці та самодіяльні композитори району. У 2009 році лауреатами стали дитячий зразковий ансамбль гармоністів районного будинку культури, поетеса Ольга Чорна та народний аматорський фольклорний колектив Тетерівського сільського будинку культури «Калинонька».

В області запроваджена аналогічна обласна премія імені Демуцького. У 2008 році лауреатом обласної премії в номінації самодіяльні композитори та поети-піснярі став самодіяльний композитор з Жашкова Гребенюк Володимир Якович.

З метою вшанування пам’яті видатного викладача, художника, Українського народного декоративно-прикладного мистецтва та забезпечення доступу населення до культурних надбань народу, а також збереження, розвитку та популяризації декоративно прикладного мистецтва Жашківщини, рішенням Жашківської районної ради було засновано районну премію імені Михайла Дейнека в галузі декоративно-прикладного мистецтва та встановлено її у розмірі 2 500 грн. У 2009 році лауреатами районної премії ім. Михайла Дейнека стали – самодіяльна художниця Катерина Радзівіл з
м. Жашкова, майстер витинанки, художник Тарас Крамаренко з с. Литвинівка та самодіяльний художник Микола Малярчук з с. Вороне.

Найкращими культурно-масовими заходами у 2009 році стали заходи з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Дня Перемоги та Дня незалежності України.