На виконання Закону України «Про зайнятість населення»

На виконання Закону України Про зайнятість населенняПід головуванням заступника голови районної державної адміністрації Валентини Савицької відбулося засідання районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, у якому взяли участь представники Пенсійного фонду, управління соціального захисту населення, центру зайнятості, відділу економічного розвитку, торгівлі та житлово-комунального господарства, Державної територіальної інспекції праці, державної податкової інспекції та ЗМІ.
На засіданні обговорювались питаннястану створення робочих місць у районі та виконання Закону України «Про зайнятість населення», результати роботи робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення за ІІІ квартал 2013 року,узагальнення пропозицій щодо перевірок робочою групою та затвердження плану графіку перевірок роботи робочої групи на ІV квартал 2013 року.

У своєму виступі голова комісії Валентина Савицька акцентувала увагу на виконаннясоціальних ініціатив Президента України, державної політики зайнятості населення, виконання Закону України «Про зайнятість населення», який набрав чинності з 01 січня 2013 року. Головні зусилля місцевих органів влади, роботодавців спрямовуються на поліпшення ситуації у сфері зайнятості населення, стимулювання підприємств легалізувати та створювати нові робочі місця, сприяння професійній та соціальній підтримці безробітних, заохочення до самостійної зайнятості шляхом започаткування власної справи, підвищення рівня активної політики зайнятості та зниження рівня безробіття населення району. Службою занятості за 8 місяців працевлаштовано 1067 безробітних осіб, 21 особа отримала одноразову виплату допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю, 10 осіб з цього списку молоді люди до 35 років.

Директор районного центру зайнятості Марія Штунь зазначила, що ситуація на ринку праці у порівнянні з аналогічним періодом минулого року характеризується скороченням зареєстрованого безробіття, зменшенням рівня фіксованого безробіття. Станом на 1 вересня 2013 року в районному центрі зайнятості перебуває на обліку 528 безробітних, з них жителі села – 288 (станом на 01.09.2012 р.¾ 710 безробітних, з них жителі села – 332).

Одним із напрямків соціальних реформ є сприяння ефективній зайнятості та створення нових робочих місць. Згідно Програми зайнятості населення на 2013 рік передбачено створення 514 нових робочих місць у районі. Намітилась позитивна динаміка: створено 322 нових робочих місць, ліквідовано 207, співвідношення створених до ліквідованих становить 155,5 %. Шляхом реєстрації фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності (за даними державного реєстратора) у січні-серпні 2013 року створено 118 нових робочих місць, при цьому ліквідовано 99. Шляхом укладання трудових договорів з фізичними особами – суб’єктами підприємницької діяльності створено 86 додаткових робочих місць, при цьому ліквідовано 83. Створено нових робочих місць в галузях економіки – 118, ліквідовано 32.
– Одним із шляхів покращення ситуації щодо створення робочих місць є легалізація ринку праці, – зазначила Інна Бориславська, проаналізувавши результати роботи робочої групи за ІІІ квартали 2013 року. Проведено 225 перевірок суб’єктів господарювання щодо виконання чинного законодавства у сфері праці. За результатами виявлено 49 фактів порушення чинного законодавства про працю, де наймані працівники працюють без належного оформлення. Легалізовано трудові відносини 42 працівників, з них 36 осіб зареєструвались як суб’єкт підприємницької діяльності та заключено 6 трудових договорів між працівником та фізичною особою, які зареєстровані у центрі зайнятості.

Під час кожної перевірки активно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед роботодавців – суб’єктів підприємницької діяльності щодо відповідальності за нелегальну зайнятість та виплату заробітної плати, податків з доходів фізичних осіб та внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Робочою групою прийнято відповідне рішення, доведено до неухильного виконання суб’єктами господарювання виявлених порушень.

Джерело: Жашківська районна рада

Написати коментар