«Червона риба неодмінно має потрапляти на стіл до кожного черкащанина», — зауважив голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб

«Червона риба неодмінно має потрапляти на стіл до кожного черкащанина», — зауважив голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб
Сергій Тулуб і голова Жашківської райдержадміністрації Катерина Радзівіл задоволені промисловими масштабами виробництва риби в господарстві.

Голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб побував 30 липня із робочою поїздкою в Лисянському та Жашківському районах, де ознайомився з роботою місцевих підприємств. Першим об’єктом, який відвідав губернатор області, стало сільськогосподарське підприємство ПСП «Біле озеро», що на Лисянщині.

Головне — платити робітникам гідну зарплату.

– Урожай ячменю цього року буде дещо меншим, ніж попереднього, даються взнаки погодні умови. З пшеницею ситуація дещо краща. Уже нині з’являються охочі придбати зерно, за фураж пропонують тисячу двісті гривень за тонну, а от на продовольчу пшеницю влаштувала б вартість до півтори тисячі, – відзначає керівник ПСП «Біле озеро», що в селі Босівці Лисянського району, Володимир Демченко. – У наступному році плануємо зробити акцент на вирощенні цукрового буряку. Треба зрештою починати відроджувати й цю галузь.

Ознайомившись із роботою підприємства та поспілкувавшись із аграріями, Сергій Тулуб відзначив, що нині Черкащина вже намолотила перший мільйон тонн зерна.

– Сподіваюся, що отримаємо не гірші результати, ніж торік, і зрештою вийдемо на три мільйони, – наголосив голова облдержадміністрації. – Головне ж нині – виплатити робітникам гідну заробітну плату. Зараз це питання на особливому контролі. Спільно із податковою адміністрацією запровадили програму «Урожай», в рамках якої працівники ДПА відвідують сільськогосподарські підприємства та визначають, як та скільки, у тому числі офіційно та в конвертах, платять роботодавці. Зрештою, за важку працю винагорода повинна бути відповідною, та й для багатьох збір урожаю – чи не єдина можливість мати непогані прибутки, хоча й сезонні.

Чорна ікра вироблятиметься у промислових масштабах
Також під час візиту губернатор області відвідав та ознайомився з діяльністю рибгоспу «Гірський Тікич», що в селі Бузівці Жашківського району. Основними напрямками діяльності господарства є вирощування товарної риби, як-то короп, товстолоб, білий амур, веслоніс, а також рибопосадкового матеріалу. За останні три роки платежі підприємства до бюджету становлять близько мільйона гривень.

– Плануємо найближчим часом розпочати виготовлення чорної ікри у промислових масштабах. Загалом же реалізуємо продукцію до найбільших супермаркетів по всій Україні. Вартість риби різниться, звісно, все залежить від сорту. Так, приміром, ціна на коропа коливається від шістнадцяти до вісімнадцяти гривень, на веслоноса — до п’ятдесяти гривень, хоча на наступний рік за рахунок збільшення кількості її собівартість знизиться до 35 гривень за кілограм. Тож можете самі переконатися, що цінова політика у нас досить приваблива, – відзначає голова правління сільськогосподарського риболовного господарства ВАТ «Черкасирибгосп» Олександр Онученко. – Проте саме через це виникають певні проблеми, зокрема, конкуренти, що працюють у підпіллі, докладають усіх зусиль, аби ми не працювали на черкаському ринку. Тож так і виходить, що продавати продукцію до супермаркетів можемо, а реалізовувати самотужки за нижчою ціною не виходить.

Оглянувши господарство, Сергій Тулуб наголосив, що влада повинна усіляко підтримувати подібні підприємства та сприяти їх розвиткові.

– Це справді потужне господарство, яке займається вирощенням унікальних видів риби. І ситуація, коли продукція не потрапляє на стіл до черкащан, є просто абсурдною. Із боку керівництва району та області потрібно докласти усіх зусиль, аби кардинально змінити такі невтішні тенденції, – зауважив губернатор Черкащини.

Цього ж дня голова облдержадміністрації побував у позаміському сезонному оздоровчому дитячому закладі «Джерельце», що був створений на базі Бузівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, та ознайомився з умовами відпочинку дітлахів. Школа має нове приміщення, у закладі функціонує затишна їдальня, харчоблок якої оснащено новим обладнанням. У 2010 році оздоровленням у таборі охоплено близько сотні дітей різних категорій.

За підсумками робочої поїздки Черкащиною голова облдержадміністрації провів нараду для керівників Жашківського району.

Світлана ЛАЗОРЕНКО, фото автора
Газета: “Нова Доба”.

Написати коментар