Політ на Москву

9 травня Москва побачить понад сотню літаків, які очолить в небі, сівши за штурвал бомбардувальника, 60-річний українець, генерал із Жашкова.
У підмосковній Кубинці вже пройшли перші тренування військових пілотів, які візьмуть у День Перемоги участь у повітряному параді в небі Москви. “Найкращі з найкращих військових пілотів держави” – так називає їх російська преса. А вже серед них найкращим вважається син Черкащини, уродженець Жашкова Олександр Харчевський.

Саме він сяде за штурвал одного з найновіших російських літаків, Су-34, і очолить повітряну частину ювілейного параду Перемоги.
Про цього генерал-майора “Прес-Центр” вже писав декілька років тому. Російські ЗМІ прозвали жашківчанина “особистим пілотом Путіна”, після того як 2000 року він у кабіні винищувача “покатав” над Чечнею тодішнього президента Російської Федерації. Генерал Харчевський відомий ще й тим, що є начальником знаменитої пілотажної групи “Соколи Росії”, здатної вести повітряні бої на максимально малій висоті. До того ж, керує Центром бойового застосування і перенавчання льотного складу у Липецьку – там, де свого часу була спільна льотна школа ВПС СРСР і “Люфтваффе” Німеччини. Старожили досі люблять розповідати, як тут у 20-х роках минулого століття навчався сам “нацист номер два” Герман Геринг, через що за весь час війни на Липецьк не було скинуто жодної німецької бомби.

Генерал Харчевський має звання заслуженого військового льотчика РФ, нагороджений іменною зброєю і багатьма орденами й медалями СРСР, Росії і Франції. Вже брав участь у військових парадах до Дня Перемоги 1995 та 2008 років, особисто пілотуючи бойові машини. Для жашківчанина участь у параді щоразу стає подвійним святом, адже вся сіль у тому, що у Олександра Харчевського і день народження саме 9 травня. Тому, керуючи бойовою машиною у небі Москви, він, очевидно, згадуватиме рідний Жашків, де мати працювала медиком, а батько – директором райпромкомбінату. 9 травня, у день 65-ої річниці Перемоги, наш генерал святкуватиме ще й особисту річницю – йому виповниться рівно 60 років.

Джерело: “Прес-Центр”

Написати коментар